Our sponsor...

Sunday, July 8, 2012

Nasi Ambang/nasi ambeng

Assalamualaikum warahmatullah...
Bismillahhirrahmannirrahim....

Alhamdulillah kita masih lagi diberi kesempatan bagi terus berbakti di bumi allah ini.Sebelum ini saya pernah menulis mengenai nasi ambang.Kali ini saya ingin berkongsi gambar komponen utama dalam nasi ambeng ini.
                    Nasi Ambeng yang sudah siap dihidang dan sedia untuk di bawa pulang oleh para jemputan.
                                                Komponen Nasi Ambeng: 1) Kari Ayam
                                       Di kampung saya @homestay kampung tambak paya ,bemban,melaka mereka menggunakan kari ayam.Ada sesetengah tempat menggunakan ayam goreng/panggang pengganti kari ayam.
                                              Komponen Nasi Ambeng: 2)Sambal Goreng
Antara komponen sambal goreng ini kacang panjang,lobak ,kobis soh hoon ,cili,ikan bilis.Cara masak seperti masak lodeh cuma ianya tidak berkuah.
                                            Komponen Nasi Ambeng: 3)Mi Goreng
                                            Komponen Nasi Ambeng: 4) Serunding

kesemua lauk pauk ini akan dihidang bersama nasi putih.Ianya diletakkan diatas dulang berlapikkan kertas surat khabar dan juga daun pisang.Kebiasaannya satu ambang/dulang itu untuk 4orang.Mereka akan membahagikan secara sama rata sesama mereka.

No comments:

Post a Comment